Metodologia de delimitare a albiilor minore ale cursurilor de apă


În Monitorul Oficial nr. 1175/2021 prevede aprobarea Metodologiei de delimitare a albiilor minore ale cursurilor de apă care aparţin domeniului public al statului.

Metodologia are drept scop adoptarea unor reguli uniforme pentru definirea noţiunii de albie minoră, precum şi pentru reglementarea modalităţilor concrete de stabilire a limitelor şi de delimitare în teren a albiilor minore ale apelor de suprafaţă aflate în proprietatea publică a statului, indiferent de instituţia care le administrează.

Delimitarea albiilor minore ale cursurilor de apă este o activitate premergătoare întocmirii documentaţiei cadastrale necesare înscrierii în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, prin care se identifică limitele terenurilor aferente albiilor minore şi ale construcţiilor conexe acestora, deţinute de către statul român, pentru care nu există acte juridice cu indicarea amplasamentelor şi suprafeţelor acestora.

În cazul în care pe parcursul delimitării albiei minore se constată existenţa unor lucrări pe ape care au alţi deţinători/administratori, reprezentanţii acestora participă la activităţile comisiei, în calitate de invitaţi.

Reprezentanţii autorităţilor publice locale care participă în cadrul comisiilor de delimitare acordă sprijin informaţional, tehnic şi de altă natură, în limitele competenţelor avute.