România trebuie să transpună normele UE de combatere a fraudei


Comisia îndeamnă România şi alte 7 state membre să transpună normele UE de combatere a fraudei care aduce atingere bugetului Uniunii.

Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, Letoniei, Luxemburgului, Portugaliei, României şi Spaniei, deoarece nu au transpus corect normele UE privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin intermediul dreptului penal.

Termenul limită pentru transpunerea directivei respective în legislația națională a fost 6 iulie 2019. În raportul său de transpunere a directivei din 6 septembrie 2021, Comisia a identificat o serie de probleme de conformitate. Acesta arată că este nevoie de îmbunătăţiri, în special pentru a asigura transpunerea consecventă a definiţiilor infracţiunilor şi a răspunderii persoanelor juridice şi a persoanelor fizice, precum şi a sancţiunilor aplicabile acestora.

Cele opt state membre notificate de Comisie au acum la dispoziţie două luni pentru a clarifica măsurile pe care le-au luat pentru a asigura transpunerea corectă şi completă a directivei.