Procedura de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video


În Monitorul Oficial nr. 1119/2021 a fost publicată Decizia nr. 564/2021 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video.

Activitatea de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video de către furnizori de servicii de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video, înregistraţi în România, se poate efectua numai după obţinerea avizului emis de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Pentru verificarea identităţii persoanei la distanţă utilizând mijloace video se utilizează atât documentele de identitate, a căror imagine este capturată prin mijlocul video, cât şi date sau informaţii obţinute din surse credibile şi independente, în măsura în care sunt disponibile, inclusiv pe bază de acorduri/parteneriate încheiate între instituţii publice sau private şi furnizorii de servicii de identificare, de exemplu: baze de date ale organismelor din sectorul public, baze de date private care conţin informaţii de la autorităţi publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont etc.

Potrivit ştirilor juridice, se interzice utilizarea datelor obţinute de către furnizorii de servicii de identificare în procesul de identificare a persoanei la distanţă prin mijloace video din diverse surse în alte scopuri, fără acordul persoanei sau alte prevederi legale în acest sens.

Menţionăm că în procesul de verificare a identităţii persoanei la distanţă utilizând mijloace video se pot utiliza şi serviciile furnizate de către terţi în baza unui contract.