Modificări ale normelor privind formarea şi atestarea profesională a psihologilor


Hotărârea nr. 63/202, publicată în Monitorul Oficial nr. 1104/2021, prevede modificarea şi completarea Hotărârii Comitetului director al Colegiului Psihologilor din România nr. 1/2019 pentru aprobarea normelor privind competenţele profesionale, educaţia, formarea şi atestarea profesională ale psihologilor cu drept de liberă practică.

Normele reglementează condiţiile şi procedura unică de acces în profesia de psiholog şi de schimbare a nivelului/treptei de atestare profesională în psihologie pentru psihologii care îşi derulează activitatea pe teritoriul României.

Menţionăm că cerinţa constând în absolvirea unui program de master în psihologie recunoscut de către Colegiul Psihologilor din România în domeniul general de specializare sau deţinerea titlului de doctor în psihologie sau deţinerea unei diplome echivalente în condiţiile legii, cerută pentru obţinerea atestatului de liberă practică în treapta de specializare practicant, regim de exercitare autonom, respectiv pentru treptele de specializare psiholog specialist şi psiholog principal nu se aplică deţinătorilor unei diplome de licenţă în psihologie sau asimilată din perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna.

Iar persoanele care au absolvit o instituţie de învăţământ superior de specialitate, obţinând diploma de licenţă în psihologie, domeniul psihologie, specializarea psihologie sau asimilată, anterior înfiinţării Colegiului Psihologilor din România, pot solicita obţinerea atestatului de liberă practică autonomă în treapta de specializare psiholog practicant numai după prezentarea dovezii legale privind experienţa de minimum un an în specialitate, realizată anterior datei de 31.12.2006.

În termen de 90 de zile de la adoptarea prezentelor norme, Comitetul director va elabora şi va supune adoptării metodologia de evaluare a cunoştinţelor pe bază de probă scrisă, prevăzută de prezentele norme.