Au fost aprobate noi Norme de securitate nucleară privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare


Au fost aprobate Normele de securitate nucleară privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare.

Normele, aprobate de Ordinul nr. 174/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1090/2021, stabilesc cerinţele generale de securitate nucleară privind managementul îmbătrânirii pentru instalaţiile nucleare, pentru întreaga durată de viaţă a unei instalaţii nucleare, începând cu faza de proiectare.

Titularul de autorizaţie trebuie să implementeze un program de management al îmbătrânirii pentru SSCE importante pentru securitatea nucleară şi pentru SSCE cu funcţii în exploatarea fiabilă a instalaţiei nucleare.

Prin acest program titularul de autorizaţie trebuie să identifice, în mod sistematic, toate mecanismele de degradare relevante şi efectele de îmbătrânire asociate, să determine consecinţele posibile ale acestora, să stabilească şi să implementeze activităţile necesare pentru a asigura, menţine şi monitoriza disponibilitatea, operabilitatea şi fiabilitatea SSCE în conformitate cu cerinţele de proiectare, analizele de securitate nucleară şi bazele de autorizare.

Prin programul de management al îmbătrânirii, titularul de autorizaţie trebuie să controleze, să atenueze şi să prevină, în măsura în care este practic posibil, efectele degradării cauzate de îmbătrânire.

Atenţie! În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, titularii de autorizaţie pentru instalaţiile nucleare aflate în faza de exploatare trebuie să transmită la CNCAN spre evaluare un raport care să prezinte analiza conformităţii cu cerinţele prezentelor norme şi un plan de acţiuni pentru implementarea integrală a cerinţelor.