Serviciile sociale fără cazare trebuie să respecte standarde minime de calitate


Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale fără cazare, organizate ca centre respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi au fost aprobate de Ordinul nr. 811/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 1061/2021.

Standardele minime de calitate cuprind două secţiuni, respectiv secţiunea I – a şi secţiunea a II – a.

Secţiunea I – a este denumită Standarde minime de calitate pentru serviciile sociale fără cazare, organizate ca centre respiro pentru familiile copiilor cu dizabilităţi.

Secţiunea a II – a, denumită fişă de autoevaluare, reprezintă formularul standard care cuprinde instrucţiuni privind modalitatea de completare a fişei de autoevaluare în care furnizorul – solicitant al licenţei de funcţionare – completează datele şi punctajul estimat de acesta cu privire la gradul de îndeplinire a standardelor minime aferente procesului de acordare a serviciilor sociale.

Indiferent de forma de organizare a serviciilor sociale licenţiate, furnizorilor de servicii sociale publici şi privaţi le revine obligaţia monitorizării respectării standardelor minime de calitate.

Verificarea conformităţii şi respectării normelor de igienă şi sănătate publică, a normelor privind securitatea la incendiu, precum şi a altor condiţii/cerinţe/norme pentru care au fost emise autorizaţii administrative prealabile de funcţionare se realizează de personalul de specialitate desemnat al instituţiilor care au emis autorizaţiile de funcţionare respective.