Procesul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră


Au fost modificate Normele metodologice pentru încasarea, gestionarea conturilor de disponibilităţi în lei şi în valută şi alocarea prin bugetul de stat a sumelor obţinute din scoaterea la licitaţie, prin platforma comună, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru finanţarea proiectelor de investiţii care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Ordinul nr. 1159/2021 prevede că în procesul de comercializare, prin licitaţie, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României, pentru instalaţiile staţionare şi sectorul aviaţie, pe platforma comună de licitaţie stabilită la nivelul Uniunii Europene, Ministerul Finanţelor acţionează în calitate de adjudecător pentru România.

În cadrul Ministerului Finanţelor, întreg procesul de comercializare, prin licitaţie, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României, pentru instalaţiile staţionare şi sectorul aviaţie, pe platforma comună de licitaţie stabilită la nivelul Uniunii Europene, este îndeplinit de Unitatea de vânzare certificate de emisii de gaze cu efect de seră post 2012, sub directa coordonare a secretarului general