Regimul special UE aplicabil pentru serviciile furnizate pe cale electronică


Începând cu 1 iulie 2021, odată cu aparitţia O.U.G. nr. 59/2021, regimul special UE-OSS aplicabil pentru serviciile furnizate pe cale electronică, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi de televiziune s-a extins pentru toate serviciile prestate către persoane neimpozabile şi care au locul prestării în alt stat membru decât cel în care este stabilit prestatorul.

Prestatorul care utilizează în România acest regim:
-nu mai are obligaţia înregistrării în fiecare stat membru în care are loc prestarea de servicii (stat membru de consum);
-depune în România o singură declaraţie specială de TVA, prin care declară TVA datorată fiecărui stat membru de consum şi efectuează o singură plată în România care va fi distribută, de statul român, statelor membre de consum, pe baza declaraţiei speciale de TVA.

Pot opta pentru utilizarea regimul special UE–OSS în România persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România sau persoana impozabilă care nu are sediul activităţii economice în Uniunea Europeană dar dispune de un sediu fix în România sau dispune de mai multe sedii fixe în Uniunea Europeană, printre care şi în România, şi alege România ca stat membru de înregistrare.

Ambele categorii de persoane prevăzute mai sus trebuie să presteze servicii cu locul taxării în alt stat membru decât România către o persoană neimpozabilă.

Regimul special UE–OSS nu este obligatoriu, fiind doar o măsură de simplificare, prin care plata TVA datorată în alte state membre se plăteşte într-un singur stat membru.