A fost stabilit cadrul legal pentru desfăşurarea activităţii de depozitare a deşeurilor!


A fost stabilit cadrul legal pentru desfăşurarea activităţii de depozitare a deşeurilor, prin reducerea progresivă a eliminării prin depozitare a deşeurilor care pot fi reciclate sau valorificate şi introducerea de măsuri pentru prevenirea şi reducerea efectelor negative asupra mediului şi sănătăţii populaţiei.

În Monitorul Oficial nr. 794/2021 a fost publicată Ordonanţa nr. 2/2021 privind depozitarea deşeurilor.

Depozitele se clasifică în funcţie de natura deşeurilor depozitate astfel: depozite pentru deşeuri periculoase; depozite pentru deşeuri nepericuloase; depozite pentru deşeuri inerte.

Autoritatea administraţiei publice centrale pentru protecţia mediului propune măsuri adecvate pentru promovarea reutilizării produselor şi activităţilor de pregătire a acestora pentru reutilizare, astfel încât începând cu anul 2030 să nu se mai accepte în depozite de deşeuri niciun deşeu care poate fi reciclat sau valorificat în alt fel, în special atunci când este vorba de deşeuri municipale, cu excepţia deşeurilor pentru care eliminarea prin depozitare produce cel mai bun rezultat în privinţa mediului.

Autoritatea administraţiei publice centrale pentru protecţia mediului adoptă măsurile necesare astfel încât, până în anul 2035, cantitatea totală, exprimată în tone, a deşeurilor municipale eliminate anual prin depozitare să fie redusă la 10% sau mai puţin din totalul deşeurilor municipale generate.

Potrivit ştirilor juridice, autorităţile administraţiei publice locale trebuie să ţină seama de prevederile Planului naţional de gestionare a deşeurilor precum şi de planurile judeţene de gestionare a deşeurilor, pentru realizarea depozitelor de deşeuri municipale. Iar depozitele trebuie să fie depozite de deşeuri municipale care deservesc cel puţin 150.000 de locuitori, având la bază abordarea regională a gestiunii deşeurilor.