Reguli noi pentru dobândirea calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România!


Normele privind retragerea, redobândirea şi suspendarea calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România pentru auditorii financiari şi firmele de audit au fost recent modificate şi completate de Hotărârea nr. 79/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 750/2021.

Se introduce o nouă prevede care reglementează că redobândirea calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România de către auditorii financiari şi firmele de audit se poate efectua, prin hotărâre a Consiliului CAFR, şi pentru situaţia auditorilor financiari şi firmelor de audit cărora li s-a retras calitatea de membru ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată a cotizaţiilor fixe şi variabile la termenele legale şi pentru care au fost emise ordine ale preşedintelui ASPAAS de radiere din Registrul public electronic.

În vederea redobândirii calităţii de membru al CAFR şi reînscrierii în Registrul membrilor CAFR, auditorii financiari trebuie să depună la Cameră (la sediul CAFR sau la reprezentanţele regionale) o cerere pentru redobândirea calităţii de membru, datată şi semnată, însoţită de copia actului de identitate/paşaportului.

În plus auditorii financiari şi firmele de audit trebuie să depună dovada achitării cotizaţiilor restante şi dovada achitării cotizaţiei fixe anuale în primul an de la momentul redobândirii calităţii de membru al Camerei Auditorilor Financiari din România, după cum urmează: 1.500 lei pentru auditorii financiari activi; 1.100 lei pentru auditorii financiari nonactivi; 2.100 lei pentru firmele de audit.

Potrivit ştirilor juridice, după verificarea tuturor documentelor şi confirmarea ASPAAS, Compartimentul servicii şi asistenţă membri înaintează solicitările auditorilor financiari şi firmelor de audit Consiliului CAFR spre aprobare.