UE lansează proiectul-pilot „Women TechEU”


Comisia Europeană a lansat Women TechEU, o nouă iniţiativă a UE care sprijină companiile deep-tech nou-înfiinţate conduse de femei.

Schema face parte din noul program privind ecosistemele de inovare al programului-cadru Orizont Europa, consolidat de Consiliul european pentru inovare(CEI).

Datele arată că doar 15 % dintre companiile noi (”start-up-uri”) inovatoare sunt înfiinţate sau co-înfiinţate de femei, iar numai 6 % dintre ele au echipe de fondatori formate exclusiv din femei.

Aceste companii conduse de femei mobilizează mai puţin capital de risc decât cele cu echipe de conducere de sex masculin, inclusiv în etapa vitală de început în care se fac investiţiile, iar sumele pe care le mobilizează tind să fie mai mici.

În întreaga Europă, aproximativ 5 % din capitalul de risc este alocat unor echipe mixte şi doar 2 % unor echipe formate exclusiv din femei. „Women TechEU” abordează acest decalaj de gen în materie de inovare prin sprijinirea companiilor deep-tech conduse de femei aflate în faza incipientă, care prezintă cel mai ridicat grad de risc.