O prevedere din Statutul poliţistului a fost declarată neconstituţională!


Curtea Constituţională a fost sesizată să se pronunţe cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 21 alin. (5) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.

În motivarea excepţiei se susţine că dispoziţiile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 360/2002, care se referă la acordarea gradului profesional în funcţie de vechimea în structurile Ministerului Afacerilor Interne, sunt contrare art. 16 alin. (1) din Constituţie, în măsura în care se interpretează că se aplică doar absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă în cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne, dar exclude absolventul cu diplomă de licenţă al unui program de studii de ordine şi siguranţă publică, respectiv drept, organizat de aceeaşi instituţie de învăţământ a Ministerului Afacerilor Interne, la forma de învăţământ cu frecvenţă.

Curtea Constituţională apreciază că art. 21 alin. (5) din Legea nr. 360/2002 nu instituie un privilegiu pentru persoanele aflate în ipoteza normei, respectiv agenţii de poliţie absolvenţi cu diplomă de licenţă sau echivalentă ai instituţiilor de învăţământ superior cu profil corespunzător specialităţilor necesare poliţiei şi absolvenţii cu diplomă de licenţă ai unui program de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă în cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, de vreme ce soluţia legislativă dă expresie atât dispoziţiilor legale care stabilesc gradele care se acordă în funcţie de nivelul studiilor, precum şi concepţiei legiuitorului potrivit căreia vechimea cumulată într-un anumit grad deschide vocaţia avansării într-un grad superior.

Prin urmare, excluderea nejustificată în mod obiectiv şi raţional a absolvenţilor cursurilor cu frecvenţă din cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne de la beneficiul valorificării vechimii în structurile Ministerului Afacerilor Interne dobândite anterior cu prilejul stabilirii gradului profesional acordat după absolvire trebuie privită din perspectiva discriminării acestei categorii de persoane, remediul constituţional neputând fi decât acela de a acorda acest beneficiu şi persoanelor aflate în ipoteza autorului excepţiei.

Prin Decizia nr. 298/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 669/2021, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi constată că soluţia legislativă a art. 21 alin. (5) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, care exclude absolvenţii cu diplomă de licenţă ai unui program de studii de ordine şi siguranţă publică, respectiv drept, organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă în cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Afacerilor Interne, de la posibilitatea valorificării vechimii în structurile Ministerului Afacerilor Interne în vederea stabilirii gradului profesional acordat după absolvire, este neconstituţională.