Noi promisiuni privind majorarea alocaţiei pentru copii!


Guvernanţii  au stabilit că ţinând cont de faptul că din bugetul anului 2021 trebuie să fie acoperite cheltuielile pentru susţinerea măsurilor de redresare economică şi de protecţie socială, majorarea alocaţiei de stat pentru copii generează un efort bugetar suplimentar de aproximativ 700 milioane lei pentru anul 2021, care, pentru a putea fi susţinut, necesită diminuarea altor categorii de cheltuieli de protecţie socială pentru susţinerea angajaţilor şi angajatorilor.

În acest context a fost adoptată OUG. nr. 56/2021 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, publicată în Monitorul Oficial nr. 628/2021.

Noi promisiuni se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, iar alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:
a) 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;
c) 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap

De asemenea începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se va indexa anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei.

Rata medie anuală a inflaţiei este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.