Condiţii pentru acordarea sprijinului financiar în sectorul vitivinicol


Programul naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023 vine în ajutorul celor care activează în acest domeniu.

În Monitorul Oficial nr. 598/2021 a fost publicat Ordinul nr. 118/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de recoltare înainte de coacere, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023.

Printre alte condiţii, solicitanţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: suprafaţa minimă a parcelei viticole pentru care poate solicita sprijin este de 0,1 ha, iar suprafaţa minimă a exploataţiei care face obiectul cererii unice de plată, campania 2021, este de 1 ha; suprafaţa cultivată cu viţă – de – vie pentru care se solicită sprijin a fost declarată la A.P.I.A. pe declaraţia de suprafaţă aferentă cererii unice de plată, campania 2021.

Cuantumul sprijinului financiar pentru recoltarea înainte de coacere este de:
a) 5.840 lei/ha pentru plantaţia producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată;
b) 5.548 lei/ha pentru plantaţia producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu indicaţie geografică;
c) 4.906 lei/ha pentru plantaţia producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri varietale.

Pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul măsurii de recoltare înainte de coacere, solicitanţii trebuie să depună, până la data de 25 iunie 2021, la centrele judeţene şi al municipiului Bucureşti ale A.P.I.A., o cerere de plată şi acte doveditoare.