Servicii de sprijin de care poate beneficia victima unei infracţiuni!


Dacă aţi fost victima unei infracţiuni aveţi dreptul la servicii de sptijin şi protecţie.

Ordinul nr. 173/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 587/2021, prevede aprobarea Metodologiei de evaluare şi intervenţie multidisciplinară şi interinstituţională în acordarea serviciilor de sprijin şi protecţie pentru victimele infracţiunilor.

Victima unei infracţiuni are dreptul de a primi o serie de informaţii încă de la primul contact cu un organ judiciar (poliţie, parchet). Acesta are obligaţia de a vă aduce la cunoştinţă tipul de sprijin pe care îl puteţi primi, inclusiv informaţii de bază privind accesul gratuit la asistenţă medicală, servicii sociale, consiliere psihologică, consiliere juridică şi cazare alternativă.

În urma cercetărilor efectuate de către organele judiciare ca urmare a depunerii plângerii de către dumneavoastră în calitate de victimă a infracţiunii, se poate pune în mişcare acţiunea penală atunci când există probe din care rezultă presupunerea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi nu există cazuri care împiedică punerea în mişcare a acesteia.

Pot fi dispuse faţă de persoana vătămată ori faţă de partea civilă anumite măsuri de protecţie, cum ar fi: supravegherea şi paza locuinţei acesteia sau asigurarea unei locuinţe temporare; însoţirea şi asigurarea protecţiei persoanei vătămate sau a membrilor de familie ai acesteia în cursul deplasărilor; protecţia datelor de identitate; audierea/ascultarea acesteia fără a fi prezentă, prin intermediul mijloacelor audio – video de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, atunci când celelalte măsuri nu sunt suficiente; nepublicitatea şedinţei de judecată pe durata ascultării acesteia.