Modificări importante ale Codului de procedură penală!


Codul de procedură penală a fost recent modificat de Legea nr. 130/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 493/2021.

Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor, nu în 15 zile, termen prevăzut până la această modificare.

La închiderea dezbaterilor, preşedintele completului va informa părţile şi persoana vătămată prezente asupra datei şi modalităţii de pronunţare a hotărârii.

În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în 60 de zile, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor. Menţionăm că până la această modificare instanţa putea amâna pronunţarea o singură dată pentru cel mult 15 zile.

Hotărârea trebuie să fie redactată la momentul pronunţării şi se redactează de membrii completului de judecată care au participat la soluţionarea cauzei şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier. Pe scurt hotărârea nu va mai fi redactată în cel mult 30 de zile de la pronunţare şi se redactează de membrii completului de judecată, nu doar de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei.

Hotărârile judecătoreşti în materie penală pronunţate anterior intrării în vigoare a prezentei legi se redactează în termenele prevăzute de legea în vigoare la data pronunţării lor.