Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a stabilit noi instrumente financiare


Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a stabilit printr-o Hotărâre de Guvern ca instrumentele financiare destinate companiilor şi antreprenorilor, derulate prin programul JEREMIE al Comisiei Europene (CE) şi Fondului European de de Investiţii (FEI) să poată funcţiona şi după anul 2022.

Instrumentele de care vor beneficia companiile şi după anul 2022, ca urmare a extinderii duratei iniţiativei JEREMIE, sunt:

  • instrumentul de capital de risc, cu un buget de 50 milioane euro. Două fonduri de capital de risc sunt în curs de lansare.
  • Un nou instrument de garantare, trade finance, cu o alocare iniţială de 25 milioane euro. Este destinat susţinerii sectorului de comerţ prin mobilizarea în total, cu implicarea mediului bancar, a circa 125 milioane euro pentru întreprinderile româneşti ce activează în acest domeniu şi întâmpină dificultăţi în a obţine finanţare.
  • Alte instrumente financiare care au fost propuse preliminar: mezzanine (instrument mixt), fond de capital de risc pentru transfer de tehnologie. Urmează a fi definite în perioada următoare.