Avizul de angajare şi permisul pentru lucrătorii frontalieri. Definiţii


Hotărârea nr. 363/2021 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 898/2011 privind stabilirea formei şi conţinutului permiselor de şedere, ale documentelor de călătorie, precum şi ale altor documente care se eliberează străinilor.

Se introduc noi litere care definesc avizul de detaşare şi permisul pentru lucrătorii frontalieri.

Prin aviz de angajare se înţelege documentul oficial care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări în condiţiile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, aprobată prin Legea nr. 14/2016 care atestă dreptul unui angajator de a încadra în muncă un străin pe o anumită funcţie.

Permisul pentru lucrătorii frontalieri este documentul care se eliberează de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 204/2020, cetăţenilor britanici beneficiari ai art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană care nu au reşedinţa pe teritoriul României, încadraţi în muncă pe teritoriul României înainte de încheierea perioadei de tranziţie şi care îşi continuă activitatea şi după încheierea acestei perioade.