Protecţia ecosistemelor montane fragile, o prioritate!


A fost acceptat amendamentul adoptat la cea de-a cincea Conferinţă a părţilor, la Lillafured la 12 octombrie 2017, la Convenţia – cadru privind protecţia şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor, adoptată la Kiev la 22 mai 2003.

Părţile, luând în considerare vulnerabilitatea ecosistemelor montane fragile şi expunerea sectoarelor economice cheie şi a comunităţilor montane la schimbările climatice, precum şi rolul – cheie pe care munţii îl joacă pentru alte zone geografice, trebuie:
a. să aplice politici care au ca scop reducerea efectelor schimbărilor climatice în toate sectoarele relevante la Convenţie, având în vedere interacţiunile lor;
b. să aplice politici care au ca scop adaptarea la schimbările climatice prin promovarea cercetării şi cooperării ştiinţifice, integrării transsectoriale, cooperării transnaţionale, creşterii nivelului de conştientizare, participării publicului şi cooperării tuturor părţilor interesate şi să promoveze procesele de planificare şi de încurajare a adaptării la nivel local şi implementarea de acţiuni, în special în zonele şi sectoarele cele mai vulnerabile; şi
c. să întreprindă măsuri integrate de reducere a riscurilor şi de minimizare a efectelor adverse ale schimbărilor climatice, în special ale fenomenelor meteorologice extreme.