Regimul străinilor în România. Modificări


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România a fost recent modificată de OUG nr. 14/2021.

Se impune adoptarea unui cadru normativ în baza căruia să fie stabilite, în cel mai scurt timp, măsuri de asigurare a accesului elevilor străini de origine română, bursieri ai statului român sau exoneraţi de plata taxelor de şcolarizare, precum şi al străinilor bursieri ai instituţiilor de învăţământ universitar de stat, acreditate ori autorizate provizoriu potrivit legii, la sistemul educaţional românesc, pentru anul şcolar 2020 – 2021, fără impedimente legate de condiţiile de acordare a vizelor şi de prelungire a şederii temporare a acestora în România.

Prin elev, înţelegem străinul care a fost acceptat de o unitate de învăţământ preuniversitar de stat sau particulară, acreditată ori autorizată provizoriu potrivit legii, în cadrul unui program de schimb de elevi sau al unui proiect educaţional, precum şi străinul de origine română, bursier al statului român sau exonerat de la plata taxelor de şcolarizare, înscris la o instituţie de învăţământ preuniversitar de stat, ciclul liceal, cu frecvenţă.

Se prevede că străinii bursieri ai instituţiilor de învăţământ universitar de stat, acreditate ori autorizate provizoriu potrivit legii, cursuri cu frecvenţă, pot solicita viză de lungă şedere pentru studii, fără îndeplinirea condiţiei privind dovada achitării taxei de studii pentru cel puţin un an de studii şi dovada mijloacelor de întreţinere, în cuantum de cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, lunar, pentru întreaga perioadă înscrisă în viză.

Necesitatea adoptării acestui act normativ s-a impus având în vedere că prin OUG. nr. 194/2002 au fost stabilite condiţiile pentru solicitarea vizei de lungă şedere pentru studii în cazul străinilor stagiari care participă la un program de formare profesională neremunerată, fiind omisă însă, reglementarea situaţiei juridice, în ceea ce priveşte prelungirea dreptului de şedere temporară în România a acestei categorii de străini.