Noutăţi!Cele mai recente măsuri fiscale adoptate!


Prin OUG nr. 8/2021, Monitorul Oficial nr. 168/2021, au fost luate măsuri fiscal – bugetare şi au fost modificate unele acte normative.

Prezentăm mai jos cele mai semnificative modificări:

  1. Noua Lege a pensiei, Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2023.
    Cu menţiunea că punctul de pensie îşi menţine valoarea anul acesta, la 1.442 lei.
  2. Personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID – 19 nu va mai beneficia de sporul de 30% la salariul de bază.
    În acest sens art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri a fost abrogat.
  3. Legea educaţiei nr. 1/2011 a fost modificată, chiar dacă modificarea este una controversată de mediul academic.
    Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50%, nu gratuitate, pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II – a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.
    Doar studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.
  4. În sfârşit este reglementată clar situaţia concediului de odihnă de care beneficiază directorii unităţilor şcolare.
    Pe scurt, personalul de conducere, de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare, precum şi personalul de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar şi din unităţile conexe beneficiază de concediu de odihnă conform Codului muncii.
  5. Încă o măsură mult discutată a fost adoptată. În anul 2021, personalul bugetar nu beneficiază de voucherele de vacanţă prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Aceste măsuri au fost argumentate având în vedere necesitatea păstrării echilibrelor bugetare prin adoptarea de măsuri menite să limiteze creşterea cheltuielilor bugetare permanente.