Codului Fiscal şi Legea contabilităţii vor fi modificate!


În urma consultărilor cu mediul de afaceri, Ministerul Finanţelor a lansat un proiect de modificare şi completare a Codului Fiscal şi a Legii contabilităţii. Dintre măsurile propuse spre adoptare, menţionăm:

  • Revizuirea sferei de aplicare a nedeductibilităţii cheltuielilor înregistrate de contribuabilii plătitori de impozit pe profit ca urmare a unor tranzacţii efectuate cu o persoană situată într-un stat care este inclus în Lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale.
    Măsura este corelată cu modul de implementare a măsurilor defensive de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.
  • Clarificarea modului de determinare a ponderii cifrei de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii în cifra de afaceri totală, în cazul entităţilor care desfășoară activitate în domeniul construcţiilor atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate. Prin modificare se clarifică modul de stabilire a indicatorului cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii care cuprinde numai veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, precum şi a indicatorului cifra de afaceri totală care cuprinde atât veniturile din activitatea desfăşurată pe teritoriul României, cât şi în afara României.
  • Clarificarea şi reglementarea explicită a regimului fiscal aplicabil valorii nominale a tichetelor cadou primite de persoanele fizice care obţin venituri de natura salarială. În acest sens se precizeaza tratamentul fiscal aplicabil tichetelor cadou acordate persoanelor fizice de către angajatori/plătitori, în afara evenimentelor menţionate explicit de Codul fiscal.