Obligaţia plăţii lunare de către angajatorii care nu au angajat persoane cu handicap este neconstituţională!


Reamintim că plata lunara de către angajatori a unei sume către stat reprezentând salariul minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap este neconstituţională.

Prin Decizia nr. 906/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 79/2021 CCR constată că dispoziţiile art. I pct. 1, 2 şi 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap sunt neconstituţionale.

Dispoziţiile art. I pct. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2017 instituie obligaţia angajatorilor prevăzuţi de text de a plăti o sumă de bani la bugetul de stat (dublă faţă de legislaţia anterioară), fără a oferi o măsură de protecţie efectivă, reală pentru persoanele cu handicap. Astfel, această sumă de bani se virează la bugetul de stat, iar nu într-un eventual fond special destinat protecţiei persoanelor cu handicap, neavând ca destinaţie specială protecţia persoanelor cu handicap. Or, statul român are obligaţia, potrivit art. 50 din Constituţie, să asigure o protecţie specială persoanelor cu handicap, şi anume o protecţie adecvată, reală, efectivă şi concretă, iar nu una teoretică şi iluzorie.