ÎCCJ. Încredinţarea vehiculului unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului!


Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată pentru a pronunţa o hotărâre prealabilă în vederea dezlegării de principiu a unei chestiuni de drept cu privire la infracţiunile contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, şi anume, conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Obiectul sesizării

“În condiţiile art. 335 alin. (3) din Codul penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică, indiferent de gradul de alcoolemie?”

Opinia majoritară exprimată în practică este în sensul că acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului nu trebuie să vizeze o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, ci este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică, indiferent de gradul de alcoolemie.

Prin Decizia nr. 14/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 135/2021, Curtea Constituţională a reţinut că în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, acestea trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.