Acordarea sporului pentru condiţii periculoase personalului din instituţiile publice sanitare


Legea salarizării unitare a creat o practica judiciară neunitară cu privire la salarizarea personalului din instituţiile publice sanitare veterinare fiind sesizată ÎCCJ să se pronunţe asupra recursului în interesul legii.

Pe fondul recursului în interesul legii s-a arătat că personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor va beneficia de reglementarea aferentă sporului solicitat de la data la care beneficiază de salariul de bază stabilit de anexa nr. VIII la Legea – cadru nr. 153/2017, în acord cu dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 917/2017 pentru aprobarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare “Administraţie” din administraţia publică centrală sporul neavând o existenţă de sine stătătoare, astfel încât urmează aceleaşi reguli de aplicare etapizată a legii.

În prima orientare jurisprudenţială, instanţele de judecată au apreciat că dispoziţiile anexei nr. VIII cap. II lit. A secţiunea II pct. 6 subpct. 6.2 lit. a) pct. 1 din Legea – cadru nr. 153/2017 nu prevăd acordarea diferită a sporurilor pentru condiţii de muncă, raportat la depăşirea sau nedepăşirea grilei de salarizare valabile în anul 2022, ci reglementează un drept necondiţionat al personalului din instituţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de a beneficia de spor începând cu 1 ianuarie 2018, fără nicio distincţie în raport cu atingerea, depăşirea sau nedepăşirea respectivei grile, prin majorarea cu 25% a salariului valabil la 31 decembrie 2017.

Într-o a doua orientare jurisprudenţială, alte instanţe de judecată au apreciat că dispoziţiile anexei nr. VIII cap. II lit. A secţiunea II pct. 6 subpct. 6.2 lit. a) pct. 1 din Legea – cadru nr. 153/2017 reglementează un drept salarial care se acordă condiţionat fie începând cu 1 ianuarie 2018, dacă prin majorarea cu 25% a salariului valabil la 31 decembrie 2017 se depăşeşte grila de salarizare valabilă în anul 2022, fie începând cu 1 ianuarie 2019, dacă nu se depăşeşte grila stabilită pentru anul 2022, întrucât doar de la acest moment salariile sunt calculate conform art. 38 alin. (4) din Legea – cadru nr. 153/2017, prin acordarea primei creşteri de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază reglementat de legiuitor pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

Prin Decizia nr. 27/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 71/2021, a reţinut că în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor Legii salarizării personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care este încadrat şi îşi desfăşoară activitatea în specialitatea funcţiilor specifice prevăzute în anexă beneficiază de sporul pentru condiţii de muncă vătămătoare/periculoase, astfel cum este reglementat de Legea – cadru nr. 153/2017, de la data la care salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare devin egale sau mai mari decât cele stabilite potrivit legii pentru anul 2022, ca urmare a majorărilor salariale reglementate.