Condiţii pentru rechemarea în activitate a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti


Instrucţiunile de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti au fost completate cu un nou capitol privind rechemarea în activitate a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Ordinul nr. 3/2011 prevede că soldaţii şi gradaţii profesionişti pot fi rechemaţi în activitate, cu gradul deţinut la data trecerii în rezervă, la cerere, în funcţie de nevoile instituţiei militare, dacă există posturi vacante în unităţile militare din cadrul cărora au fost trecuţi în rezervă sau în alte unităţi militare din cadrul aceleiaşi categorii de forţe sau din subordinea aceluiaşi comandament de sprijin/operaţional, cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) au cetăţenie română şi domiciliul stabil în România de cel puţin 6 luni, la data rechemării în activitate;
b) au vârsta de până la 45 de ani, la data rechemării în activitate;
c) au fost trecuţi în rezervă prin aplicarea prevederilor art. 45 alin. (1) lit. b), e) – g) sau i) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti;
d) au o vechime în serviciul militar de cel puţin 4 ani neîntrerupt;
e) s-au aflat în rezervă mai puţin de 4 ani neîntrerupt până la data rechemării în activitate;
f) au obţinut în aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani de activitate calificativul «Foarte bun»;
g) nu au fost condamnaţi penal, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
h) nu se află în curs de urmărire penală şi nu sunt trimişi în judecată sau judecaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie;
i) nu fac parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă sunt membri, se angajează că, la data acordării gradului, vor renunţa la această calitate.