A fost aprobată Procedura de înregistrare online pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali ţinut de ONRC


Procedura de înregistrare online pentru accesul la Registrul beneficiarilor reali ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a fost aprobată de Ordinul nr. 7323/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1323/2020.

Procedură de înregistrare online se aplică persoanelor fizice sau juridice pentru accesul la datele din Registrul beneficiarilor reali prevăzute la art. 19 alin. (9) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Pentru a facilita accesul la datele din Registrul beneficiarilor reali, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) va emite un ghid de utilizare a serviciului online de furnizare de informaţii, aprobat prin decizia directorului general, care se afişează pe pagina de internet a instituţiei.

Accesul la Registrul beneficiarilor reali este asigurat online, cu titlu gratuit, autorităţilor şi organelor precum şi ONPCSB, în urma înregistrării online în portalul de servicii al ONRC.

Solicitarea de acces la serviciul online de furnizare informaţii din Registrul beneficiarilor reali se face pe baza unui document semnat cu semnătură electronică calificată, după caz, de către reprezentantul legal.

După transmiterea solicitării de acces, prin portalul ONRC se transmite un email de confirmare acces.

Se aplică un tarif de 20 lei pentru cererea de furnizare informaţii privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice (situaţia la zi) şi un tarif de 100 lei pentru eliberare raport istoric privind beneficiarii reali ai unei persoane juridice/privind calitatea de beneficiar real a unei persoane fizice.