Noutăţi privind Codul de procedură fiscală!


Ori de câte ori legislaţia fiscală prevede un termen în care contribuabilii sau plătitorii trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de legea fiscală, în legătură cu creanţele administrate de organul fiscal central, acesta poate fi prelungit sau modificat, pentru motive justificate ce ţin de activitatea de administrare a creanţelor fiscale, prin ordin al ministrului finanţelor publice.

În acest sens Codul de procedură fiscală a fost modificat de Legea nr. 295/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum şi aprobarea unor măsuri fiscal – bugetare.

O altă prevedere are în vedere faptul că, codul de identificare fiscală poate fi utilizat de contribuabili şi pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale aferente perioadelor anterioare datei de înregistrare fiscală.

Se introduc noi cazuri de nulitate a actului administrativ fiscal, pentru situaţiile în care organul fiscal nu respectă reglementările legale:
• prezentarea motivelor pentru care nu ia în considerare acte administrative/hotărâri judecătoreşti ce privesc acelaşi tip de problemă pentru contribuabilul în cauză;
• nu sunt respectare indicaţiile organului de soluţionare a contestaţiei la refacerea inspecţiei fiscale;
• emiterea unui act la finalizarea inspecţiei fiscale, dacă a fost depăşit dublul termenului legal de derulare a acesteia);
• emiterea unui act administrativ la finalul inspecţiei fiscale, deşi s-au constatat indiciile unei infracţiuni pentru care se formulează sesizare penală.