Normele metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului. Modificări


Ordinul nr. 6974/2020 prevede modificarea şi completarea Normelor metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrărilor şi de eliberare a informaţiilor, aprobate prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.594/C/2008.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului este instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat nu din venituri proprii cum era prevăzut până în acest moment.

Funcţia de asistenţă pentru solicitanţi se realizează prin prestarea de servicii prevăzute de lege de către personalul specializat din cadrul ORCT, pentru efectuarea operaţiunilor prealabile înregistrării în registrul comerţului a datelor prevăzute de lege şi a actelor constitutive sau modificatoare ale acestora; serviciile se acordă contra cost, în condiţiile legii, tarifele fiind stabilite prin ordin al ministrului justiţiei, sau gratuit.

Se prevede fatul că formularele de cereri şi declaraţiile – tip sunt puse la dispoziţia solicitanţilor în mod gratuit la sediile ONRC/ORCT, pe pagina de internet a ONRC şi pe portalul de servicii oferit de ONRC.