Drepturile persoanele aflate în carantină !


Conform ultimelor noutăţi legislative au fost aprobate normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale.

În Monitorul Oficial nr. 1259/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 1103/2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Persoanele aflate în carantină sunt cazate câte o persoană în cameră însă prin excepţie, pot fi cazaţi în aceeaşi cameră unul sau mai mulţi membri ai unei familii, în special în cazul familiilor cu copii minori.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană şi apă, iar în cazul persoanelor aparţinând unor religii şi culte religioase recunoscute de statul român, cu particularităţi de preparare a hranei, se va asigura respectarea specificului impus de religia sau cultul religios.

Masa se va servi în cameră de către personal dedicat în acest sens şi se vor utiliza tacâmuri şi veselă de unică folosinţă.

Alocaţia de cazare este în valoare de 230 lei/zi şi include, pe lângă costurile legate de asigurarea spaţiului de locuit şi costurile cu servicii de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora, cheltuieli cu colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare şi cheltuieli cu dezinfecţia spaţiilor, la sfârşitul fiecărei perioade de carantinare a persoanei.