Acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România


Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 127/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de Hotărâre de Guvern are în vedere modificarea adusă Ordonanței Guvernului nr. 105/1999 aprobată şi modificată prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr.173/2016 sub aspectul acordării drepturilor prevăzute de acest act normativ persoanelor care, la data depunerii cererii, nu mai au cetăţenia română, indiferent de domiciliul acestora şi prin Legea nr.159/2019 potrivit cărora, dovedirea situaţiilor prevăzute la art. 1 se face de către persoanele interesate, cu acte oficiale, eliberate în termen de 30 de zile, la cerere, de către organele competente, sau prin orice mijloc de probă prevăzut de lege.

În cazul persoanelor cu domiciliul în străinătate dovedirea situaţiilor prevăzute la art. 1se poate face şi cu documente oficiale emise de către organele competente din statul de reşedinţă. “Persoanele care au domiciliul în străinătate, pot depune cererea personal, la casele teritoriale de pensii, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de ultimul domiciliu din România sau, prin mandatar desemnat prin procură specială, la casele teritoriale de pensii în a căror rază teritorială domiciliază mandatarul.