Protocolul de tratament al infecţiei cu virusul SARS – CoV – 2 a suferit modificări


Conform Ordinului nr. 2054/2020 acest protocol abordează cazul general al pacienţilor cu COVID – 19, fără a detalia situaţii particulare.

Recomandari pe scurt:

1. Persoana cu infecţie asimptomatică cu SARS – CoV – 2 nu necesită un tratament medicamentos.
2. Monitorizarea pacientului este extrem de importantă, agravarea suferinţei impunând modificarea atitudinii terapeutice legate de diferite clase terapeutice utilizate.
3. Colaborarea între medici din diverse specialităţi medicale este necesară pentru a putea îngriji manifestările variate/complexe ale COVID – 19.
4. Antiviralele au o eficienţă cu atât mai mare cu cât sunt administrate mai devreme în cursul bolii, de preferat în primele 7 – 10 zile; de aceea antiviralele sunt recomandate în primul rând în formele uşoare şi medii ale bolii.
5. Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomandă doar în formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri.
6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazonă) este indicat la pacienţii cu inflamaţie sistemică şi/sau care necesită administrare de oxigen.