Noutăţi privind constituirea asociaţiilor!


Persoanele fizice şi persoanele juridice care urmăresc desfăşurarea unor activităţi de interes general sau în interesul unor colectivităţi ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociaţii ori fundaţii.

În Monitorul Oficial nr. 1166/2020 a fost publicată Legea nr. 276/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.

Prin asociaţia se înţelege subiectul de drept privat constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei înţelegeri, pun în comun şi fără drept de restituire contribuţia materială, cunoştinţele sau aportul lor în muncă pentru realizarea unor activităţi în interes general, al unor colectivităţi sau, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial.

Se înlocuieşte denumirea de act constitutiv cu denumirea de „statut”. Acesta va cuprinde în plus, faţă de vechea reglemetare, categoriile de resurse patrimoniale ale asociaţiei; atribuţiile organelor de conducere, administrare şi control ale asociaţiei şi destinaţia bunurilor, în cazul dizolvării asociaţiei.

Valoarea minimă obligatorie a patrimoniului iniţial al unei asociaţii a fost eliminată, până în acest moment era de 200 de lei ca în cazul societăţilor cu răspundere limitată.

O menţiune importantă, în cazul în care asociaţia este formată numai din persoane fizice şi nu există „beneficiari reali” în afara membrilor asociaţiei, nu mai este necesară depunerea declaraţiei privind „beneficiarul real”.

Potrivit noutăţilor legislative, a fost eliminată prevederea care care reglementa că cererea de înscriere trebuie însoţită de avizul asociaţiei de proprietari privind schimbarea destinaţiei imobilelor.

Asociaţia îşi poate constitui filiale, ca structuri teritoriale, cu un număr minim de 2 membri, organe de conducere proprii şi un patrimoniu distinct de cel al asociaţiei.