Proiect privind aprobarea procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare restante


Ministerul Finanţelor Publice a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului nr. 2810/2019 pentru aprobarea procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 în cazul debitorilor care au datorii principale în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion lei.

În vederea armonizării prevederilor Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2810/2019 cu modificările şi completările care au intervenit  în Ordonanţa Guvernului nr. 6/2019, s-a elaborat prezentul proiect de Ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 2810/2019 pentru aprobarea procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 în cazul debitorilor care au datorii principale în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion lei, care conţine prevederi cu privire la:

  • eliminarea sintagmei „în cazul debitorilor care au datorii principale în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion lei” din titlul Ordinului, precum şi din titlul procedurii prevăzută în anexa la Ordin;
  • modificarea termenului de depunere a notificării;
  • modificarea termenului de depunere a cererii de restructurare a obligaţiilor bugetare;
  • completarea sferei de aplicare a prevederilor Ordinului prin includerea unor noi categorii de debitori: debitorii care pierd eşalonarea la plată întrucât disponibilităţile băneşti ale acestora, previzionate pe perioada de derulare a eşalonării, nu permit susţinerea acesteia, precum şi debitorii care au garantate obligaţiile bugetare potrivit art. 210 – 211 şi art. 235 din Lege anr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
  • reglementarea expresă a faptului că notificarea poate fi retrasă oricând de către debitor la cererea acestuia, fără ca debitorul să piardă dreptul de a depune o nouă notificare până la împlinirea termenului prevăzut de lege.