Drepturile străinilor care au dobândit protecţie internaţională sau un drept de şedere în România!


Străinii care au dobândit protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene au dreptul la integrare socială.

În Monitorul Oficial nr. 1070/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 945/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socială a străinilor care au dobândit protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene.

Străinii care au dobândit protecţie internaţională în România beneficiază de drepturile sociale, cu îndeplinirea condiţiilor legale aplicabile cetăţenilor români şi pe baza documentelor de identitate eliberate de Inspectoratul General pentru Imigrări, a altor documente eliberate de autorităţile din ţările de origine, iar în lipsa acestora, pe baza documentelor echivalente eliberate de autorităţile române competente.

Accesul la un loc de muncă şi la o locuinţă

Pentru a avea acces la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, străinii care au dobândit protecţie internaţională în România trebuie să se înregistreze în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti, în raza cărora îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, ca persoane în căutarea unui loc de muncă sau ca şomeri.

Potrivit ştirilor juridice, locuinţele sociale sunt repartizate străinilor care au dobândit protecţie internaţională în România de către autorităţile administraţiei publice locale competente, pe baza criteriilor de eligibilitate aplicabile cetăţenilor români, ţinând cont de specificul situaţiei străinilor care au dobândit protecţie internaţională în România.

Accesul la sistemul de învăţământ

Cursurile intensive şi gratuite de învăţare a limbii române destinate străinilor adulţi şi minori care au dobândit protecţie internaţională în România se organizează de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în baza metodologiilor aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pe categorii de vârstă, nivel de educaţie şi/sau nivel de competenţe lingvistice.

Dreptul de cazare

Străinul care a dobândit protecţie internaţională în România, înscris în programul de integrare şi care nu dispune de mijloace de întreţinere poate depune şi o cerere de cazare în centrele administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări.

De asemenea persoanele vulnerabile pot fi cazate gratuit în centrele regionale de proceduri şi cazare a solicitanţilor de azil din subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.