Au început pregătirile pentru alegerile parlamentare! Au fost luate măsuri de protecţie suplimentare!


Hotărârea nr. 916/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 1005/2020, prevede că instituţiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prin personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale ale secţiilor de votare, odată cu predarea materialelor necesare desfăşurării procesului electoral, predarea către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare a materialelor de protecţie sanitară ce vor fi utilizate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi operatorii de calculator ai acestora.

Ministerul Afacerilor Interne va distribui, prin intermediul instituţiilor prefectului, către primari, materiale de protecţie sanitară pentru sediile secţiilor de votare din ţară, potrivit prevederilor art. IV alin. (2) din Legea nr. 202/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală.

În zilele de 5 şi 6 decembrie 2020, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare se va asigura că membrii biroului electoral al secţiei de votare şi operatorii de calculator primesc şi utilizează, pe durata activităţilor desfăşurate în localul de vot, materiale de protecţie sanitară.

Fiecare membru al biroului electoral al secţiei de votare şi operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măşti de protecţie şi 5 perechi de mănuşi.

Instituţiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prin personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale ale secţiilor de votare, distribuirea a câte unei măşti de protecţie fiecărei persoane acreditate, delegat acreditat şi alegător care se prezintă la secţia de votare.

Primarii trebuie să asigure, cu sprijinul prefecţilor, acţiunile de dezinfecţie a sediilor secţiilor de votare efectuate înaintea începerii activităţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi după finalizarea acesteia.

Plata indemnizaţiilor operatorilor de calculator ai secţiilor de votare se face pe baza listelor de prezenţă, avizate de către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi aprobate de către prefecţi, precum şi pe baza pontajelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Plata indemnizaţiilor operatorilor de calculator repartizaţi pe centre de votare se face pe baza pontajelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Iar plata indemnizaţiilor personalului tehnic auxiliar al birourilor electorale de circumscripţie, al oficiilor electorale şi al birourilor electorale ale secţiilor de votare se face pe baza listelor de prezenţă avizate, după caz, de către preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie, ai oficiilor electorale sau ai birourilor electorale ale secţiilor de votare, şi aprobate de către prefecţi.