Regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională


În Monitorul Oficial nr. 985/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 888/2020 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate prin Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune 2014 – 2020.

Cheltuielile pentru achiziţia de autovehicule sau alte mijloace de transport, sunt eligibile dacă acestea îndeplinesc una dintre următoarele condiţii:
a) dacă sunt indispensabile activităţilor prevăzute la art. 59 din Regulamentul (UE) nr. 1.303/2013 sau managementului operaţiunii;
b) dacă autovehiculele sau mijloacele de transport, inclusiv mijloace destinate transportului public de călători, sunt indispensabile şi sunt destinate exclusiv atingerii obiectivului operaţiunii, iar caracteristicile lor tehnice sunt adecvate în raport cu activităţile operaţiunii.

În cazul în care finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma ecotichetului, depăşeşte valoarea cofinanţării publice naţionale a proiectului finanţat din fonduri europene, conform contractului de finanţare, eventuala diferenţă care depăşeşte cofinanţarea publică naţională se deduce corespunzător din valoarea contribuţiei din fonduri europene.