Modificări privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID


A fost modificată anexa Ordinului ministrului sănătăţii nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID – 19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID – 19 din secţiile ATI.

Pentru calificarea biologică a componentelor sanguine se aplică la nivelul centrelor de transfuzie sanguină protocolul de testare conform legislaţiei în vigoare şi algoritmului de testare elaborat de către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT) pentru controlul biologic al donărilor de sânge total şi de componente sanguine.

Dacă testul relevă absenţa anticorpilor sau un titru al anticorpilor neutralizanţi anti – SARS – CoV – 2 < 80 cu metoda EIA sau o valoare echivalentă printr-o altă metodă, dar rezultatele testelor pentru calificarea biologică permit eliberarea din carantină, plasma va fi şi etichetată ca plasmă proaspăt congelată (PPC), reetichetată şi pusă la dispoziţie pentru o altă utilizare. Unităţile de plasmă cu Ac anti – HLA prezenţi nu se eliberează din carantină în vederea administrării terapeutice monitorizate la pacienţi cu COVID – 19. Centrele de transfuzie sanguină vor arhiva în serotecă eşantioane suplimentare de plasmă/ser aferente donării pentru studii de referinţă, de exemplu, 10 x 0,5 ml eşantioane congelate.