ÎCCJ. Înlocuirea măsurii educative a internării într-un centru educativ cu măsura internării într-un centru de detenţie


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată să se pronunţe asupra unei chestiuni de drept.

Obiectul sesizării

În aplicarea dispoziţiilor art. 124 alin. (3) din Codul penal, în cazul înlocuirii măsurii educative a internării într-un centru educativ cu măsura internării într-un centru de detenţie, fiind incidentă ipoteza concursului de infracţiuni, se scade din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie perioada executării măsurii educative a internării într-un centru educativ?

Practica judiciară

Într-o primă opinie s-a susţinut că s-a arătat, în esenţă, că se face aplicarea, prin analogie, a dispoziţiilor art. 72 din Codul penal coroborate cu art. 127 din Codul penal, în sensul că perioada în care o persoană este supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei închisorii pronunţate, dată fiind natura juridică a celor două măsuri educative care formează obiectul sesizării, în sensul că ambele sunt măsuri privative de libertate, conform art. 115 alin. (1) pct. 2 din Codul penal.

Astfel, din moment ce măsura educativă este unică pentru toate faptele concurente, partea din sancţiune care este deja executată se deduce din măsura educativă privativă de libertate deja executată.

În a doua opinie se susţine că în ipoteza concursului de infracţiuni, nu se scade din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie perioada executată din măsura educativă a internării într-un centru educativ, însă, în procesul de individualizare a măsurii aplicabile pentru întregul concurs de infracţiuni, la stabilirea duratei măsurii educative a internării într-un centru de detenţie se va avea în vedere că anterior s-a executat deja de către minor o altă măsură educativă.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

A refuza posibilitatea deducerii din durata măsurii educative privative de libertate mai severe, final dispuse, a perioadei deja executate din măsura educativă privativă de libertate mai uşoară, iniţial stabilită pentru una dintre infracţiunile concurente, se poate interpreta ca o formă de sancţionare a minorului infractor pentru un aspect de natură procesuală ce nu i se poate imputa acestuia, aşa cum s-a precizat.

Practic, s-ar ajunge în punctul în care statul, prin organele judiciare, şi-ar invoca, în unele ipoteze posibile, propria culpă, pentru a conduce la o sancţionare mai severă a minorului infractor.

Prin Decizia nr. 17/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 958/2020, a stabilit că în aplicarea dispoziţiilor art. 124 alin. (3) din Codul penal, în cazul înlocuirii măsurii educative a internării într-un centru educativ cu măsura internării într-un centru de detenţie, fiind incidentă ipoteza concursului de infracţiuni, se scade din durata măsurii educative a internării într-un centru de detenţie perioada executării măsurii educative a internării într-un centru educativ.

,