Funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar fără obligativitatea organizării unor concursuri!


Codul administrativ reglementează aspecte cu privire la regimul donaţiilor făcute către stat sau către unităţile administrativ – teritoriale exclusiv în cadrul părţii a V – a titlul I “Exercitarea dreptului de proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ – teritoriale”, dispunând aprobarea acestora prin hotărâre a Guvernului, precum şi determinarea valorii de piaţă a acestora de către un evaluator, fără a fi prevăzute aspecte cu privire la donaţiile făcute statului care intră în proprietatea privată a acestuia, astfel se creează un vid de reglementare care a determinat blocarea realizării de donaţii către stat sau către unităţile administrativ – teritoriale care au ca obiect bunuri ce intră în proprietatea privată a acestora.

În Monitorul Oficial nr. 898/2020 a fost publicată OUG nr. 164/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

O.U.G. 164/2020 a introdus un nou articol, articolul 3641, conform căruia donaţiile şi legatele făcute către stat sau către unităţile administrativ-teritoriale, care au ca obiect bunuri ce intră în proprietatea privată a statului, respectiv în proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, se vor accepta conform dispoziţiilor art. 291 din Codul Administrativ, respectiv:

– Prin hotărâre de Guvern, pentru donațiile sau legatele către stat de bunuri imobile sau de bunurile mobile a căror valoare de piaţă este mai mare de 500.000 lei;

– Prin ordin al ministrului sau al conducătorului organului sau instituţiei administraţiei publice centrale competente, pentru donaţiile şi legatele către unitățile administrativ – teritoriale, de bunuri mobile a căror valoare de piaţă este mai mică sau egală cu 500.000 lei;

– Prin hotărâre a consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ori a consiliului local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pentru donaţiile şi legatele către stat de bunuri imobile sau de bunuri mobile a căror valoare de piaţă este mai mare de 500.000 lei;

– Prin dispoziţia conducătorului organului sau instituţiei administraţiei publice locale, pentru donaţiile şi legatele către unitățile administrativ – teritoriale, de bunuri mobile a căror valoare de piaţă este mai mică sau egală cu 500.000 lei.

O altă modificare prevede faptul că pe durata unor situaţii excepţionale cum ar fi durata stării de asediu, stării de urgenţă sau stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de maximum 60 de zile calendaristice, calculate de la data încetării stării de asediu, stării de urgenţă, respectiv a stării de alertă, funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii.