ÎCCJ. Stabilirea pedepsei în cazul concursului de infracţiuni


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată să pronunţe o hotărâre prealabilă asupra unei chestiuni de drept privind Codul de procedură penală.

Obiectul sesizării

În cazul în care o infracţiune (A) este concurentă atât cu infracţiunea ce reprezintă primul termen (B), cât şi cu infracţiunea ce reprezintă al doilea termen (C) al unei recidive postcondamnatorii, operaţiunea de stabilire a pedepsei rezultante implică:
1) Aplicarea întâi a regulilor recidivei postcondamnatorii cu privire la pedepsele stabilite pentru infracţiunile (B) şi (C), rezultanta fiind ulterior contopită, potrivit regulilor concursului de infracţiuni, cu pedeapsa stabilită pentru infracţiunea (A), concurentă atât cu infracţiunea (B), cât şi cu infracţiunea (C)? sau
2) Aplicarea regulilor concursului de infracţiuni între pedepsele stabilite pentru infracţiunile (A) şi (B) , rezultantei fiindu-i aplicabile ulterior regulile recidivei postcondamnatorii prin raportare la pedeapsa stabilită pentru infracţiunea (C), considerând că intervenţia recidivei duce la ruperea concurenţei dintre infracţiunile (A) şi (C) ?

Practica judiciară

Într-o primă opinie s-a apreciat că tratamentul sancţionator se aplică în conformitate cu modalitatea descrisă la pct. 2 de către instanţa de trimitere. Astfel, se vor contopi potrivit regulilor de la concursul de infracţiuni pedeapsa aplicată pentru infracţiunea ce constituie primul termen al recidivei (B) şi pedeapsa pentru infracţiunea concurentă cu cele care reprezintă termenele recidivei postcondamnatorii (A), iar apoi la această pedeapsă rezultantă se va adăuga pedeapsa stabilită pentru infracţiunea care constituie al doilea termen al celei din urmă pluralităţi (C).

Într-o altă opinie s-a apreciat că tratamentul sancţionator se aplică în conformitate cu modalitatea descrisă la pct. 1 de către instanţa de trimitere.
Astfel, se aplică regulile recidivei postcondamnatorii cu privire la pedepsele stabilite pentru infracţiunile (B) şi (C), rezultanta fiind ulterior contopită, potrivit regulilor concursului de infracţiuni, cu pedeapsa stabilită pentru infracţiunea (A), concurentă atât cu infracţiunea (B), cât şi cu infracţiunea (C).

Decizia ÎCCJ

În Monitorul Oficial nr. 907/2020 a fost publicată Decizia nr. 22/2020 prin care a stabilit că în cazul în care o infracţiune (A) este concurentă atât cu infracţiunea ce reprezintă primul termen (B), cât şi cu infracţiunea ce reprezintă al doilea termen (C) al unei recidive postcondamnatorii, operaţiunea de stabilire a pedepsei rezultante implică aplicarea regulilor concursului de infracţiuni între pedepsele stabilite pentru infracţiunile (A) şi (B), rezultantei fiindu-i aplicate ulterior regulile recidivei postcondamnatorii prin raportare la pedeapsa stabilită pentru infracţiunea (C).