Proiect. Serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă nu sunt servicii deconcentrate


A fost lansat în dezbatere publică Proiectul ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă şi al apărării împotriva incendiilor.

La articolul 1, alineatul (3) se modifică în sensul eliminării menţiunii referitoare la faptul că serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă sunt servicii deconcentrate.

Potrivit formei iniţiale a actului normativ, în subordinea consiliilor judeţene/Consiliului General al Municipiului Bucureşti trebuiau înfiinţate servicii publice comunitare profesioniste pentru situaţii de urgenţă, prin preluarea de la fostul Minister de Interne a inspectoratelor de protecţie civilă, brigăzilor şi grupurilor de pompieri, al căror personal urma să fie demilitarizat. Ulterior, prin modificările aduse actului normativ (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 191/2005 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor pentru situaţii de urgenţă), prevederile care făceau trimitere la demilitarizare au fost abrogate, însă prevederile potrivit cărora serviciile de urgenţă erau definite ca servicii deconcentrate au fost păstrate.