Cum arată calendarul examenului de bacalaureat în 2021?


Examenul de bacalaureat a luat naştere în 17 martie 1801 printr-un decret al lui Napoleon Bonaparte, act ce a pus bazele învăţământului modern în Franţa. La noi, în perioada interbelică, liceul era considerat o şcoală de cultură generală, iar specializarea se făcea ulterior fie în şcoli speciale, fie la universitate.

Bacalaureatul a fost introdus prima oară în anul 1925 şi era o adevărată piatră de încercare pentru liceenii de atunci, fiind catalogat ca examenul maturităţii.

Potrivit ultimelor noutăţi legislative, în Monitorul Oficial nr. 837/2020 a fost publicat Ordinul nr. 5453/2020 privind organizarea şi desfăşurarea examenului naţional de bacalaureat – 2021.

Cum arată calendarul examenului de bacalaureat?

-31 mai- 4 iunie 2021- înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen
– 4 iunie 2021 -încheierea cursurilor pentru clasa a XII – a/a XIII – a
– 14-16 iunie 2021 – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
– 16-17 iunie 2021 – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
– 18-23 iunie 2021 – evaluarea competenţelor digitale – proba D
– 23-25 iunie 2021 – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
– 28 iunie 2021 – Limba şi literatura română – proba E.a) – proba scrisă
– 29 iunie 2021 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
– 30 iunie 2021 – Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – proba scrisă
– 1 iulie 2021 – Limba şi literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
– 5 iulie 2021 – afişarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00 şi depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
– 6-9 iulie 2021 – rezolvarea contestaţiilor
– 9 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea, sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

Ca în fiecare an rezultatele examenului naţional de bacalaureat ale candidaţilor anonimizaţi sunt afişate şi pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi a inspectoratelor şcolare.