De astăzi şoferii nu mai sunt obligaţi să deţină poliţa RCA în format tipărit!


De astăzi, şoferii nu mai sunt obligaţi să deţină poliţa RCA (asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto) în format tipărit, ci pot face dovada acesteia catre autorităţile abilitate şi în format electronic.

În Monitorul Oficial nr. 819/2020 a fost publicată Norma nr. 36/2020 pentru modificarea art. 10 alin. (11) din Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România.

Dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autorităţile abilitate, se poate face prin oricare din următoarele modalităţi:
a) poliţa de asigurare RCA şi contractul RCA emise de către asigurătorul RCA, pentru perioada de valabilitate înscrisă, prezentate pe suport hârtie sau în format electronic;
b) dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de către asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României şi numai pentru perioada menţionată în acestea, sau poliţa de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene, prezentată pe suport hârtie sau în format electronic;
c) informaţia rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data interogării.

Potrivit ştirilor juridice, litera c) se referă la baza de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Romania – BAAR, ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.

Conform unui studiu, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA, în primul trimestru al anului 2020, a atins valoarea de aproximativ 1,01 miliarde lei, în creştere cu circa 4%