Centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale de colaborare cu spitalele care diagnostichează şi tratează pacienţi cu COVID


Centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale de colaborare cu spitalele care diagnostichează şi tratează pacienţi cu COVID – 19 în vederea identificării pacienţilor vindecaţi, potenţial eligibili ca donatori.

În Monitorul Oficial nr. 785/2020 a fost publicat Ordinul nr. 1474/2020 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID – 19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID – 19 din secţiile ATI.

Centrele de transfuzie sanguină vor contacta persoanele vindecate potenţial eligibile ca donatori şi le vor programa pentru evaluare clinico – biologică în vederea stabilirii eligibilităţii ca donator vindecat de COVID – 19.

Centrele de transfuzie sanguină asigură informarea populaţiei cu privire la criteriile de eligibilitate ca donator vindecat de COVID – 19 prin publicarea informaţiilor pe site şi la sediu.

Persoanele cu istoric de infecţie cu SARS – CoV – 2 aflate în afara riscului de transmitere a bolii pot contacta direct centrele de transfuzie sanguină pentru evaluare clinico – biologică în vederea donării de sânge total/plasmă.