Noi reguli pentru desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România


Legea nr. 178/2020 prevede că în cazul locuinţelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toţi membrii gospodăriei sunt absenţi, informaţiile privind confirmarea absenţei gospodăriei, precum şi numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă şi câteva caracteristici esenţiale, precum sexul şi vârsta, pot fi furnizate pe plan local de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care deţin aceste informaţii.

În colectarea directă a datelor de la populaţie, platforma digitală care asigură autorecenzarea on – line şi aplicaţia/platforma utilizată în interviul faţă în faţă asistat de calculator, accesul populaţiei va fi asigurat şi într-o limbă de circulaţie internaţională, respectiv în limbile minorităţilor naţionale, la propunerea Departamentului pentru Relaţii Interetnice în urma consultării Consiliului Minorităţilor Naţionale. În unităţile administrativ – teritoriale unde ponderea populaţiei aparţinând unei minorităţi naţionale depăşeşte pragul de 20% prevăzut de legislaţia în vigoare se vor asigura fiecărui recenzor chestionare – martor în formă tipărită în limba minorităţii naţionale respective.

Plata recenzorilor pentru recensământul de probă, a recenzorilor pentru cercetarea statistică postrecensământ şi a coordonatorilor la nivel de judeţ se asigură din bugetele direcţiilor teritoriale de statistică.