Reguli noi pentru elevii din colegiile naţionale militare


În Monitorul Oficial nr. 720/2020 a fost publicat Ordinul nr. 152/2020 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind organizarea şi funcţionarea colegiilor naţionale militare, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.110/2014.

Se prevede că sunt declaraţi «necorespunzător pentru profilul militar» elevii care obţin la purtare media anuală sub 8,00, media generală a anului de studiu sub 7,00 sau sunt declaraţi corigenţi la mai mult de o disciplină.

Candidaţii declaraţi «neadmis» la concursul de admitere organizat într-un colegiu naţional militar pot dobândi calitatea de elev în unitatea de învăţământ respectivă, prin transfer pe locurile rămase libere la clasa a IX – a, în urma neprezentării, retragerii sau eliminării candidaţilor admişi, în primele 30 de zile de la începerea cursurilor, în ordinea strict descrescătoare a mediilor de admitere.

Elevii din colegiile naţionale militare se pot transfera, în limita efectivelor de 30 de elevi la clasă, păstrând forma de învăţământ, conform reglementărilor Ministerului Educaţiei şi Cercetării privind transferul elevilor şi prezentelor instrucţiuni, astfel:

a) în acelaşi colegiu, de la o clasă la alta;
b) de la un colegiu naţional militar la altul;
c) într-o altă unitate de învăţământ liceal din reţeaua Ministerului Educaţiei şi Cercetării;
d) de la o unitate de învăţământ liceal din reţeaua Ministerului Educaţiei şi Cercetării într-un colegiu naţional militar.