Persoanele persecutate din motive politice beneficiază de anumite drepturi


În Monitorul Oficial nr. 713/2020 a fost publicată Legea nr. 169/2020 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice cu începere de la 2 iunie 1992 şi care au fost condamnate în 9 decembrie 1993 de o instanţă de judecată nerecunoscută din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Beneficiază de indemnizaţia lunară prevăzută la art. 4 alin. (1) din Decretul – lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi persoanele, cetăţeni români la data depunerii cererii, care au fost persecutate din motive politice cu începere de la 2 iunie 1992 şi care au fost condamnate în 9 decembrie 1993 de o instanţă de judecată nerecunoscută din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Persoanele care au domiciliul în străinătate pot depune cererea personal la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti sau prin mandatar desemnat prin procură specială la agenţia teritorială în a cărei rază teritorială domiciliază mandatarul.