Se acordă sprijin pentru stimularea infiinţării de întreprinderi sociale în mediul rural


A fost aprobat Programul naţional Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural.

În Monitorul Oficial nr. 695/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 595/2020 privind aprobarea Programului naţional Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural, finanţat în cadrul Programului operaţional Capital uman 2014 – 2020.

Obiectivul Programului naţional Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural constă în înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi sociale, inclusiv întreprinderi sociale de inserţie, în mediul rural, pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile şi combaterea sărăciei.

Potrivit ştirilor juridice, programul naţional Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural contribuie la atingerea indicatorului de rezultat entităţi de economie socială din zona rurală înfiinţate ca urmare a sprijinului primit, în corelare cu numărul de entităţi de economie socială din zona rurală sprijinite în cadrul proiectelor selectate pentru finanţare conform regulilor de eligibilitate specifice prevăzute în Ghidul ulterioare.

Activităţile eligibile în cadrul proiectelor care pot fi finanţate prin Programul naţional Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural sunt:
a) informarea publicului cu privire la programul de formare antreprenorială, precum şi cu privire la metodologia de selecţie a grupului – ţintă şi, ulterior, a planurilor de afaceri ce vor fi sprijinite;
b) selectarea grupului – ţintă ce va participa la acţiunile de sprijin;
c) derularea unui program de formare antreprenorială şi de formare profesională, respectiv cursuri de perfecţionare, specializare în domenii relevante pentru antreprenoriatul social;
d) selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanţate în cadrul proiectului;
e) furnizarea serviciilor personalizate de consiliere/ consultanţă/mentorat ulterior finalizării procesului de selecţie a planurilor de afaceri;
f) asigurarea înfiinţării şi demarării funcţionării întreprinderilor ce vor realiza planurile de afaceri cu ajutor de minimis în cadrul proiectului;
g) decontarea sumelor aferente implementării planurilor de afaceri selectate în cadrul proiectului;
h) monitorizarea funcţionării şi dezvoltării afacerilor finanţate;
i) asigurarea sustenabilităţii planurilor de afaceri, inclusiv prin crearea şi consolidarea de parteneriate cu actori relevanţi.

Durata de implementare a Programului naţional Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural este până la data de 31 decembrie 2023.

Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 200.000 euro/plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, şi se acordă numai întreprinderilor înfiinţate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate.

Iar cheltuielile aferente înfiinţării şi funcţionării afacerilor înfiinţate în cadrul Programului naţional Sprijin pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale în mediul rural intră sub incidenţa ajutorului de minimis.