Beneficiarii au obligaţia de a înfiinţa Registrul electronic de evidenţă a zilierilor. A fost adoptată metodologia!


Beneficiarii de lucrări au obligaţia de a înfiinţa, completa şi transmite Registrul electronic de evidenţă a zilierilor.

În Monitorul Oficial nr. 651/2020 a fost publicată Ordinul nr. 1140/2020 pentru aprobarea Metodologiei de întocmire şi transmitere a Registrului electronic de evidenţă a zilierilor, precum şi înregistrările care se efectuează în acesta.

Ce procedură trebuie urmată?

Pentru înfiinţarea Registrului, beneficiarul obţine numele de utilizator şi parola de la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul.

Ce documente trebuie depuse?

În scopul obţinerii numelui de utilizator şi a parolei, Beneficiarul depune la sediul ITM competent sau, după caz, transmite prin e-mail, următoarele documente:

a) cerere scrisă pentru eliberarea numelui de utilizator şi a parolei;
b) împuternicire semnată de Beneficiar, în cazul în care persoana care solicită obţinerea numelui de utilizator şi a parolei este alta decât reprezentantul legal al Beneficiarului;
c) copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal al Beneficiarului sau, după caz, al persoanei împuternicite de către acesta;
d) copie de pe certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/certificatul de înregistrare fiscală;
e) copie de pe actul de înfiinţare sau actul constitutiv/statutul Beneficiarului, din care să rezulte codurile CAEN aferente domeniilor de activitate economică prevăzute la art. 13 alin. (1) din Legea nr. 52/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
f) declaraţie pe propria răspundere prin care se atestă calitatea de reprezentant legal al Beneficiarului sau, după caz, de împuternicit al acestuia, în cazul în care documentele prevăzute la lit. a) – e) se transmit prin e-mail.

În cât timp veţi primi parola?

În cazul în care documentele se transmit prin e-mail, ITM competent, după verificarea acestora, transmite Beneficiarului numele de utilizator şi parola, prin e-mail, la aceeaşi adresă de poştă electronică de la care s-au primit documentele, în termen de o zi lucrătoare de la data primirii solicitării.

Procedura transmiterii Registrului

Registrul se transmite on-line de către Beneficiar sau de către persoanele împuternicite de acesta, prin aplicaţia informatică “Inspecţia Muncii”, după completarea acestuia în cadrul aceleiaşi aplicaţii.

Termenele de completare şi transmitere a Registrului sunt stabilite după cum urmează:
a) zilnic, înainte de începerea activităţii fiecărei persoane care urmează să se afle într-un raport de muncă cu Beneficiarul;
b) lunar, pentru zilierii care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare – dezvoltare – inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu – Şişeşti», al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare – dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic şi pentru pentru zilierii care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber.

Corectarea înregistrărilor eronate, ulterior transmiterii Registrului, se realizează de către Beneficiar sau împuternicitul acestuia, la data constatării acestora.

,